Sødekartoffel chips

Gammeldags fastelavnsboller med creme og syltetøj

“Fastelavn er mit navn, boller vil jeg haaaaveeeee –
Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade”

På søndag er det fastelavn, og det rammer i år min 28 års fødselsdag. 😉
Sikke “gammel” jeg dog bliver, men det sjove er, at jeg ikke rigtig tænker over, at min fødselsdag nærmere sig.
Jeg har nok en hel del andre ting i hovedet. Lillebrors ankomst, den nye blog samt nye opskrifter som f.eks disse fastelavnsboller, jeg har bagt til min datters dagpleje. De holder nemlig fest i morgen, som sjovt nok rammer, mine børns fars fødselsdag. Så fastelavnsfest, kage, brunch og hygge er hvad weekenden kommer til at stå på.

Det sjove ved hjemmebag er, at man kan pynte som man selv ønsker.
Jeg havde ihvertfald ret meget sjov med at pynte bollerne, så børnene kunne blive ekstra glade, når de fik serveret en.
Små smil, skaber bare en enorm stor glæde i mit hjerte.
Da jeg er på barsel tilbyd jeg at lave hjemmebag til dem frem for de skule købe fastelavnsboller på frost.
Jeg nyder at kunne hjælpe til, og at stå i køkkenet og afprøve opskrifter af – det klager jeg heller ikke over!

Som note fordi bollerne er bagt til dagplejen:
Det er selvfølgelig en smagssag, hvornår man ønsker at give sit barn sukker – 
Og ingen morpolitiet kommer efter mig, er der selvfølgelig blevet spurgt de forskellige forældre, om der skal tages hensyn eller om børnene, bare skulle have serveret en bolledej uden sukker.

Ingredienser til ca. 15 fastelavnsboller:
50 g gær
1 ½ dl let eller sødmælk
100 g smør
1 æg + 1 til pensling
1 tsk. sukker (kan undlades)
½ tsk. stødt kardemomme
½ tsk. salt
ca. 400 g hvedemel

Vaniljecreme:
Her er min hjemmelavet udgave,
men hvis det nemmere for dig, kan en “snyde”-vaniljecreme også købes i butikkerne.
4 æggeblommer
2 spsk. sukker
1 spsk. majsstivelse
korn af 1 vaniljestang

Syltetøj:
Brugte en økologisk jordbær fra Netto.

Fremgangsmåde:
Opløs gæren i en skål sammen med lunken mælk og sukkeret.
Tilsæt det bløde smør, æg, kardemomme samt salt og rør godt sammen.
Ælt melet i lidt efter lidt til dejen er blød og smidig.
Lad dejen hæve over et viskestykke i 45-60 minutter.

Imellem tiden laves cremen:
Pisk æggeblomme, sukker, majsstivelse og skrab vaniljekornene fri og bland i.
Kog mælken op. Kom vaniljestangen i mælken, for at give mælken mere vaniljesmag.
Pisk den opkogte mælk i æggeblandingen, og kom det hele tilbage i gryden igen.
Kog op under piskning. Når den har sat sig, kommes den tilbage i skålen og køles ned i køleskabet.

Efter hævning og nedkøling af vaniljecremen:
Når dejen har hævet, deles den i 15 lige store dele.
Rul hver del til en flad cirkel, som fyldes med ca 1 tsk creme og en lille klat syltetøj.
Luk de fyldte fastelavnsboller GODT sammen.
Rul bollerne forsigtigt med lukningen nedad, så lukningen holdes mere tæt og bollerne for deres runde form.

Lad dine fastelavnsboller efterhæve på en bageplade i 15 minutter med sammenføjningen nedad.

Inden bagning pensles med æg, og bages ved 200 grader (varmluft) i ca. 12-15 minutter.
Afkøl bollerne på en rist, og pynt dem med glassur.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sødekartoffel chips